Als jij jouw auto naar de sloop gaat brengen herken je vast het woord autodemontage. Het woord waar we vroeger vooral over spraken met de betekenis het slopen van een auto. Tegenwoordig spreken we over het demonteren van een auto. In dit artikel leggen we je uit wat demonteren en demontage van een auto is. 

Demontage

Demontage is het begrip dat nu zeer vaak wordt gebruikt door autodemontage bedrijven en sloperijen. Demontage staat gelijk aan het woord demonteren. En demonteren is het antoniem van monteren. Monteren betekent twee objecten aan elkaar vastmaken. En demonteren betekent het tegenovergestelde daarvan dat betekent dus dat je het ene object van het andere object afhaalt. Zo halen ze bij een demontagebedrijf de auto uit elkaar. En demonteren ze de belangrijke onderdelen. Die checken ze en testen ze als dat gebeurd is, gaan de onderdelen naar een opslag. Hier worden de onderdelen tweedehands verkocht. De mensen die de onderdelen kopen zijn vaak garages maar ook soms particulieren. Die kopen de goedkope onderdelen in zodat ze kunnen klussen aan een auto. 

Hoezo noemen we het geen slopen meer

Vroeger gebruikten ze het woord slopen heel veel terwijl dat eigenlijk de verkeerde benaming is. Want vroeger werden er ook al auto’s gedemonteerd en werden de onderdelen hergebruikt. Toch is autodemontage een woord dat pas de laatste jaren vaker wordt gebruikt. Dit komt, omdat de benaming autodemontage een stuk chiquer klinkt. En door dit wordt er meer verkocht omdat het dus een chiquere benaming heeft. Tegenwoordig door de naam en het internet is de online verkoop ook toegenomen. Waar autosloperijen vroeger niet altijd een even goed beeld over hadden, leveren ze tegenwoordig zelfs onderdelen met garantie. Je kan dus nu met een gerust hart, en vaak veel goedkoper een tweedehands auto onderdeel kopen bij een demontage bedrijf. 

Waarom worden onderdelen gedemonteerd

De vraag is waarom doen we dit allemaal. We demonteren producten, omdat sommige auto’s niet door de APK heen komen en ook niet meer gerepareerd kunnen worden. Als dat zo is halen ze de auto helemaal uit elkaar en zorgen ze ervoor dat alle belangrijke onderdelen uit de auto worden gehaald en weer worden verkocht. De rest wordt gerecycled zodat ze daar weer nieuwe auto’s of onderdelen van kunnen maken. Als je onderdelen koopt die tweedehands zijn dan ben je ook nog eens goed bezig voor het milieu, omdat ze zo geen nieuwe onderdelen hoeven te produceren.